טיפים ומדריכים לטיולים ברחבי העולם למטיילים

הארכיטקטורה המופלאה של הטאג' מאהל

הטאג' מאהל הוא אחד המבנים המפורסמים והיפים בעולם. זהו מאוזוליאום שנבנה על ידי הקיסר המוגולי שאה ג'האן כמקום מנוחה אחרון לאשתו, מומטז מאהל. הטאג' מאהל ממוקם בעיר אגרה, הודו. הוא הושלם בשנת 1653 ונרשם כאחד משבעת פלאי תבל החדשים מאז 2007. מיד לאחר השלמתו, הפלא הארכיטקטוני הזה הוכר כאחד המבנים המדהימים ביותר שנבנו אי פעם בכל מקום בעולם. קירות אבן החול האדומה שלו, כיפת השיש הלבנה ועמודי הקיסוס הצפחה הירוקים הם המאפיינים העיקריים שלו שמושכים מיליוני תיירים ממקומות שונים בעולם מדי שנה. אם אתה רוצה לדעת יותר על המבנה היפה הזה, המשך לקרוא לכמה עובדות מעניינות עליו.

השם 'טאג' מאהל'

הטאג' מאהל הוא מאוזוליאום משיש לבן שנבנה באגרה על ידי הקיסר המוגולי שאה ג'האן כמקום מנוחה אחרון לאשתו השלישית, מומטאז מאהל. השם 'טאג' מאהל' מתורגם ל'ארמון הכתר' בפרסית. יש אנשים שמאמינים בטעות שהטאג' מאהל הוא לבן מכיוון שהוא עשוי משיש לבן. עם זאת, הוא לבן בגלל חומרי הבנייה שלו, אותם חומרים שנותנים לו את ברק הכסף היפה שלו. השם המתועד הראשון של הטאג' מאהל כ'דאר-אי-אר-אפש' ('בית ההקדש') מעיד שמטרתו המקורית הייתה כבית גן, ולא כקבר מקושט. זה מצביע על כך שהבניין נועד להוות הקדש עתידי לתושבי אגרה. זה עשוי להיות גם התייחסות לשימוש העתידי שלו כביתן גינה.

במשך למעלה משלוש מאות שנים, הטאג' מאהל ידוע בתור 'הטאג'. הוא אפילו לא מוזכר בשמו בכתובת שאה ג'האן או בכרוניקות בית המשפט של אותה תקופה. האזכור הראשון בכתב של הבניין בתור 'הטאג' מגיע מאמצע המאה ה-19. היסטוריונים מאמינים שהשם 'הטאג' כנראה התפתח מ'הטאג'מהאל', שיבוש של השם המקורי. ייתכן שהראג' הבריטי היה אחראי לשינוי הזה. 'תג'מאהל' מתורגם ל'כתר ארמונות' בפרסית; לכן, הראג' אולי הרגיש ש'טאג' מאהל' הוא שם גרנדיוזי מדי עבור מאוזוליאום.

עובדות מעניינות על הטאג' מאהל

- הטאג' מאהל היה הבניין היקר בעולם במונחי עלות למטר מעוקב בזמן בנייתו.

- הטאג' מאהל לקח 22 שנים לבנות. באותה תקופה עבדו 22,000 פועלים במשרה מלאה. בנוסף, כ-500 מעצבים, אדריכלים ומהנדסים עבדו על הבנייה.

- הטאג' מאהל נבנה מחומרים מכל העולם: שיש לבן מאיטליה, טורקיז מטיבט וג'ספר מטורקיה.

- השיש הלבן חצי שקוף של הטאג' מאהל הוא זן נדיר שנמצא רק במדינת רג'סטאן ההודית.

- בניית הטאג' מאהל הסתיימה תוך פחות מחמש שנים כאשר הזמן הממוצע לבניית בניין כזה היה בסביבות 15-20 שנים. - הטאג' מאהל נבנה על ידי פועלים אפגנים בפיקוח אדריכל פרסי.

- עלות בניית הטאג' מאהל הייתה יותר מ-2 מיליארד דולר במטבע של היום.

המשמעות התרבותית של הטאג' מאהל

הטאג' מאהל נבנה על ידי שאה ג'האן כמאוזוליאום עבור אשתו השלישית מומטאז מאהל. מומטז מתה במהלך הלידה כשהייתה בשנות ה-40 לחייה. היא הייתה חשובה מאוד בחייו של שאה ג'האן וממלכתו. היא הייתה חברתו ויועצתו המהימנה, כמו גם אשתו. היא הייתה חלק ממשפחת המלוכה מאז שהייתה ילדה כשהיא מאורסת לבנו של הקיסר המוגולי הקודם. מאוחר יותר, היא נישאה לשאה ג'האן, שהפך לקיסר לאחר מות אביו. הטאג' מאהל הוא מאוזוליאום שנבנה על ידי הקיסר המוגולי שאה ג'האן כמקום מנוחה אחרון לאשתו, מומטאז מאהל.

הארכיטקטורה של הטאג' מאהל

הטאג' מאהל הוא מבנה סימטרי שבמרכזו כיפה מתומנת. הוא עשוי כולו משיש לבן, כולל עיטור הפנים והחוץ המעוטרים שלו. הקבר מוקף בארבעה גנים. הגנים מחוברים בבריכה מחזירה ארוכה העוברת מהקצה הצפוני לקצה הדרומי. הקצוות המזרחיים והמערביים של הגן מוקפים בגנים עם מזרקות. המבנה בנוי בצורת מקבילית, כאשר כל צד בגודל 90 מטר. הכניסה הראשית היא דרך הצד המזרחי. לשלושת הצדדים האחרים יש דלתות מזויפות שהן נוי בלבד. הקירות מעוטרים באבנים חצי יקרות ומשובצים באבנים יקרות חצי יקרות. כיפת החדר המרכזי מעוטרת בפסיפס של טורקיז, לאפיס לזולי וחתיכות קריסטל.

כמה מבקרים?

מספר המבקרים בטאג' מאהל היה למעלה משמונה מיליון בשנת 2010. אז הוחלט שיש להגביל את מספר המבקרים בטאג' מאהל. מספר המבקרים המותר בטאג' מאהל נשלט כעת באמצעות מערכת כרטוס. ההערכה היא שכשישה מיליון אנשים מבקרים בטאג' מאהל מדי שנה.